Wat is ophoogzand en waarvoor wordt het gebruikt?

3 Minuten Gepost op:


Wat is ophoogzand en waarvoor wordt het gebruikt?

Ophoogzand

Ik schrijf de volgende tekst over de zandhandel en meer specifiek over ophoogzand. Iedere klus in de zandhandel heeft een eigen soort zand. Om straten aan te leggen kies je best straatzand, om een zandbak te maken voor kinderen gebruik je best speelzand of wit zand en om een tuin aan te leggen kies je best voor ophoogzand. In de onderstaande tekst vindt u een antwoord op de vraag wat ophoogzand precies is, waarvoor het wordt gebruikt, door wie het wordt gebruikt en hoeveel ophoogzand kost als je het aankoopt.

Ophoogzand is een soort zand wat in de zandhandel wordt verkocht. Het is één van de goedkopere zandsoorten omdat dit zand minder wordt behandeld en verwerkt voor verkoop dan andere soorten zand. Deze soort zand is onder vele namen gekend. Synoniemen voor ophoogzand zijn stopzand en vulzand. Daarmee zegt men ook meteen wat het is. Ophoog-, stop- of vulzand is een zandsoort die wordt gebruikt om een tuin of oprit te betegelen. Dit zand wordt zoals geschreven minder verwerkt dan andere soorten. Dat betekent dat dit zand al zeker niet gezeefd wordt. Dat brengt op zijn beurt als gevolg mee dat er in het zand leem en scherpe voorwerpen zoals schelpen en steentjes kunnen voorkomen.  

Verschil met andere zandsoorten

Zoals gezegd wordt opvulzand minder verwerkt: niet gezeefd waardoor er scherpe stukjes in achter kunnen blijven. Dat is de eerste grote tegenstelling met het straatzand waarmee opvulzand vaak wordt verward. Hoewel de twee ervan ver hetzelfde kunnen uitzien is straatzand veel grover en wordt dat straatzand wel gezeefd. Dat zorgt er ook voor dat opvulzand veel minder zuiver is dan straatzand. De structuur van vulzand is ook veel fijner en zachter dan het straatzand. Daardoor is straatzand wel beter waterdoorlatend dan vulzand maar is vulzand wel beter te stabiliseren.

Aankoop en levering van ophoogzand

In de zandhandel kan ophoogzand worden geleverd in zakken of per container die los wordt gestort. Voor de aankoop van het meest geschikte zand ga je best bij een zandleverancier ter plaatse om het zand te keuren en alles af te spreken. Tegenwoordig bieden vele leveranciers hun zand ook aan via de website en kun je in enkele klikken je zand bestellen. Toch is het aangewezen zeker bij een eerste aankoop, even in de winkel of op het terrein van de verkoper langs te gaan. Zo kun je niet alleen je product bekijken maar ook kennis maken met de mensen van wie je die producten koopt. Per slot van rekening toon je je toch iets meer geïnteresseerd en betrokken als je het product in de winkel gaat halen. Bovendien moet je het via het net stellen met de informatie die op de pagina staat terwijl je ter plaatse mensen tot je beschikking hebt met wie je kunt spreken, aan wie je vragen kunt stellen en kunt overleggen. Samengevat is het belangrijk te onthouden dat ophoogzand, met vele synoniemen waaronder opvulzand of stopzand, veel fijner is in structuur dan straatzand. Opvulzand wordt gebruikt voor het aanleggen van een tuin.

Voor meer informatie spreek met Eeltink Nijkerk BV.Tags:
510 Woorden

Over ons

Apparatuur en techniek Welkom op mijn blog over zware apparatuur. Mijn naam is Anton en ik schrijf met veel plezier op deze blog. Vanaf mijn zestiende ben ik de bouw ingegaan en al werkend hogerop gekomen. Ik specialiseer mij vandaag de dag in apparatuur voor de bouw en heb een passie voor apparatuur en techniek. In mijn vrije tijd schrijf ik daarom ook met plezier op deze blog. Deze blog staat in het thema van zware apparatuur. Het is een breed onderwerp waar ik over alle soorten apparatuur en techniek schrijf. Ik schrijf reviews over de producten en mijn ervaringen met producten in het werkveld. Wees welkom en veel leesplezier.

Zoeken

Categorieën

Archief