Kunststofleidingenspecialist voor kunststof spuitgieten

3 Minuten Gepost op:


Kunststofleidingenspecialist voor kunststof spuitgieten

Volledig kunststof producten worden tegenwoordig veel gebruikt. Of het nu borden of kunststof goten zijn, of kunststof speelgoed. Kunststof is een zeer duurzaam product en kan ook nog eens gerecycled worden. Alleen heb je je wel eens afgevraagd, hoe wordt bijvoorbeeld een stuk speelgoed van kunststof gemaakt? Dit gebeurd door kunststof te spuitgieten. Kunststof spuitgieten is een proces die in fabrieken plaatsvindt door middel van grote machines, waarbij het zelfs mogelijk is om de kunststof producten te produceren in massa-productie. 

De spuitgietmatrijs

Een van de belangrijkste onderdelen bij het spuitgietproces is de spuitgietmatrijs. Een matrijs is niet meer dan een mal. In de matrijs wordt het kunststof ingespoten, waarna hieruit het product komt. Een matrijs bestaat uit twee onderdelen, de spuitzijde en de uitwerpzijde. Aan de kant van de spuitzijde komt het kunststof dat zich in vormplaat de vorm van het product aanneemt. Aan de uitwerpzijde zorgt een uitwerpsysteem of een uitneemrobot, dat het product uit de mal gehaald wordt. De matrijs moet zo snel mogelijk na inspuiting van het kunststof gelijkmatig afkoelen. Het moet snel, want dat scheelt in de kosten. Het volgende product kan dan ingespoten worden. En moet gelijkmatig afkoelen, omdat dit goed is voor de producteigenschappen. Er zijn enkelvoudige matrijzen, een mal voor één product en meervoudige matrijzen. Hier kunnen meerdere en zelfs andere producten in gemaakt worden. 

Het spuitgietproces

De spuitgietmachine bestaat uit een grote schroef die van de zijkant de machine ingeschoven wordt in een soort koker. Bovenop deze koker is een vulopening. In deze vulopening wordt het granulaat, (kunststof deeltjes) gegoten. De schroef duwt het granulaat ver de koker in. Het middengedeelte van de koker is warm en daar begint het granulaat dan ook te smelten en wordt vloeibaarder. Hoe verder de schroef de koker inkomt, hoe meer de koker verwarmd is. Aan het einde van de koker bevindt zich de spuitkop. De schroef duwt het inmiddels gesmolten granulaat onder hoge druk door de spuitkop. De spuitkop komt uit in de eerder genoemde spuitgietmatrijs. Om ervoor te zorgen dat de holtes van de matrijs volledig gevuld worden, blijft de matrijs ook gedurende een bepaalde tijd onder grote druk staan. Langzaam wordt de druk er afgenomen en begint het gesmolten granulaat te stollen en begint het de kenmerken te krijgen van het kunststof zoals wij kennen. Er komt nu door de matrijs koude vloeistof te lopen om deze af te koelen. Zodra de matrijs is afgekoeld, wordt het kunststof product uit de matrijs geworpen, of neemt een uitneemrobot het product uit de matrijs. Het proces van kunststof spuitgieten herhaalt zich nu weer.

Voor meer informatie spreek met De Jong & Maaskant.Tags:
436 Woorden

Over ons

Apparatuur en techniek Welkom op mijn blog over zware apparatuur. Mijn naam is Anton en ik schrijf met veel plezier op deze blog. Vanaf mijn zestiende ben ik de bouw ingegaan en al werkend hogerop gekomen. Ik specialiseer mij vandaag de dag in apparatuur voor de bouw en heb een passie voor apparatuur en techniek. In mijn vrije tijd schrijf ik daarom ook met plezier op deze blog. Deze blog staat in het thema van zware apparatuur. Het is een breed onderwerp waar ik over alle soorten apparatuur en techniek schrijf. Ik schrijf reviews over de producten en mijn ervaringen met producten in het werkveld. Wees welkom en veel leesplezier.

Zoeken

Categorieën

Archief